Tarjan ydinblogi Näkökulmia rauhaan ja ydinasepolitiikkaan.

Ydinasekielto ehkäisisi tulevaisuuden Pohjois-Koreat

Toissa viikon keskiviikkona, syyskuun 20. päivänä, ydinkieltosopimus avautui allekirjoituksille ja ratifioinnille. YK: n puitteissa tämän vuoden heinäkuussa neuvoteltu sopimus, jonka hyväksyi 122 maata, ei ainoastaan kiellä ydinaseiden kehittämisen, hallussapidon ja käytön vaan myös niillä uhkailun. Jo ensimmäisenä päivänä 51 maata allekirjoitti sopimuksen. Sitten kun 50 maata on sen myös ratifioinut se astuu voimaan. Ydinaseet ovat tämän jälkeen laittomia.

Päivää ennen, YK yleisistunnossa, presidentti Trump uhkaili Pohjois- Koreaa täydellisellä tuholla, mikäli se ei luovu ydinaseistaan. Tilanne Pohjois- Korean ja USA:n välillä on kärjistynyt äärimmilleen. Pohjois- Korea tekee kokeita ei vain raketeilla vaan myös ydinaseilla. Lähiaikoina aseiden oletetaan  voivan saavuttaa USA: n länsirannikko. USA vastaa sotaharjoituksilla ja Etelä- Korean militarisoinnilla. Sekä Kiina, Venäjä, EU, Japani ja Etelä-Korea toivovat neuvotteluratkaisua. Neuvottelupöytää ei vain tunnu löytyvän.

USA:n tavoite on Korean niemimaan ydinasettomuus. Ei kuitenkaan ole todennäköistä että Pohjois- Korea luopuisi aseista, jotka nimenomaan takaavat maan turvallisuuden ja nykyhallinnon säilymisen. Tämä ei tapahtune ainakaan ilman rauhansopimusta ( maat ovat vielä sodassa) ja turvallisuustakeita, erityisesti USA:lta. USA: ssa käydään presidentin uhkailujen ja sotaan valmistautumisen lisäksi keskustelua siitä, voisiko USA "elää" Pohjois- Korean ydinaseiden kanssa. Yleinen ydinasekielto tuntuisi järkevältä ratkaisulta, mutta USA on ydinasekieltosopimuksen voimakkain vastustaja. Miksi näin?

Tällä hetkellä ydinaseiden maailmaa hallitsee v 1970 voimaan tullut ydinsulkusopimus. Se on siitä erikoinen sopimus, että samalla kun se kieltää sen ratifioineilta mailta ydinaseet, se sallii viiden maan- Britannia, Kiina, Ranska, Venäjä ja USA- säilyttävän ydinaseensa. Sopimuksessa tosin on pykälä, joka vaatii neuvottelujen aloittamisen ja ydinaseista luopumisen. Aseistariisunta etenee kuitenkin hitaasti ja kyseiset viisi maata sekä kehittävät uusia että modernisoivat vanhoja aseita. Samanaikaisesti ydinaseiden käytön uhka on voimakkaasti lisääntynyt.

Ydinsulkusopimus ei ole pystynyt takaamaan ydinaseriisuntaa. Se ei myöskään ole estänyt ydinaseiden leviämistä. Israel kehitti ydinaseita jo 60- luvulla eikä koskaan ole allekirjoittanut sopimusta. Sama koskee Intiaa ja Pakistania, jotka tekivät ydinsekokeensa 70-ja 80- luvulla. Pohjois- Korea oli sopimuksen jäsen, mutta irrottautui v. 2003 kun USA hyökkäsi Irakiin joukkotuhoaseiden varjolla. On myös maita, jotka ovat luopuneet ydinaseohjelmistaan mm Etelä - Afrikka ja Kazakstan. Libya luopui ydinohjelmastaan, mutta ei silti välttynyt sotatoimista.

USA: n ja muiden ydinasevaltioiden  interesseissä on säilyttää ydinsulkusopimus, koska se antaa heille mahdollisuuden säilyttää ydinaseisiin perustuvan sotilaallisen ylivoimansa. Ydinkieltosopimus nähdään uhkana. Pohjois- Korean tilannetta tuskin ehditään ratkaista ydinkiellon avulla, vaikka sopimus tulisi voimaan välittömästi. Ydinasekielto on kuitenkin kansainvälisen yhteisön poliiittinen vastaus siihen että tietty kaksinaismoraali vallitsee ydinaseiden hallinnassa. Toisilla saa olla, toisilla ei. Jättäytymällä sopimuksen ulkopuolelle, kaikki on sallittua.

Suomi ei ole ollut mukana kieltosopimusneuvotteluissa. Niistä päätettäessä Suomi äänesti tyhjää. Julkisessa keskustelussa Suomen kantaa on puolusteltu sillä, että kieltosopimus heikentäisi ydinsulkusopimusta ja että Nato optio sen myötä voisi estyä. Taustalla on, kaikista juhlapuheista huolimatta, halu olla samassa leirissä USA: n kanssa. Vaihtoehto olisi se 122 maan yhteisö, joka äänesti ydinasekiellon puolesta. Vaikka ydinasekielto ei vielä ehdi vaukuttaa  Pohjois- Korean ja USA:n kriisin suhteen, se ehkäisisi tulevaisuuden vastaavat konfliktit, ainakin niiltä osin, joissa kyse on ydinaseiden käytöstä tai niillä uhkailusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ei voi puhua ydinasekiellosta, jos se ei tule koskemaan myös nykyisiä ydinasevaltoja.
Lisään: Vain yhtäläisin asein voidaan neuvotella tasapuolisesti. Pohjois-Korea on tämän oivaltanut.

Pekka Iiskonmaki

''Ydinasekielto ehkäisisi tulevaisuuden Pohjois-Koreat''

Höpsis!

Ilkka Luoma
Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Miten olet Cronberg ajatellut estää ihmisten välisen riitelyn? Kirjoittamalla alle jonkun riitelynestosopimuksen? Ei mutta, sain juuri mahtavan idean: säädetään laki joka estää väkivallan ja sillä uhkailun!

Cronberg, mikä on Nato-optio ja missä vaiheessa viimeistään Suomen pitäisi sitä kokeilla? Miten muuten olet ajatellut turvata sodanajan merikuljetukset Suomeen? Toinen hyvä idea: allekirjoitetaan joku sopimus joka estää sodanajan merikuljetusten häirinnän!

Olipa taas kiva kirjoittaa diibadaabaa kun ei tarvitse miettiä juttuja loppuun asti?

Väinö Hirvelä

eiku kieltämällä vihapuhe tietenkin!

Pekka Iiskonmaki

''Miten olet Cronberg ajatellut estää ihmisten välisen riitelyn?''

Miksi Pasi luulet hänen sitä ajatelleen?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Pekka; Cronbergin puolesta vastaa: Kielletään riitely.
Cronberghän ei näihin yleensä vastaa.

Pekka Iiskonmaki

#6
Olisi kohtuutonta pyytää Tarjaa vastaamaan, koska ei hän ole edes plogiaan kirjoittanut.

Sysmässä on vihreille oma nimi. Tuohipeppuvihreät.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Hehheh, itse lyhentäisin kysymystäsi vieläkin enemmän: miksi luulet Cronbegin ajatelleen?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Naiset yrittää ajatella. Sanon minä, sovinisti.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomen tulisi päinvastoin harkita vakavasti oman ydinaseen hankkimista.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

...Ja lisää atomivoimaloitakin, jotta energian saanti olisi turvattua ja omavaraista.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Ydinvoima ei tuota CO2 päästöjä. Se on vaikea vihreiden myöntää.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Otsikon väite on naiiviudessaan uskomaton.

Pekka Iiskonmaki

#12
Otsikossa tiivistyy koko viheraate.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ymmärsinkö oikein: pidät otsikkoa erittäin onnistuneena ja kannatat ajatusta?

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #23

#23
Minä en epäile lainga, et sinä ei ymmärtäny minu kommentti.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #24

Mikä se semmonen viheraate on? Lisää turhia energia kuluttavia ja luontaista kasvillisuutta tukahduttavia nurmikoita ja asvaltoituja pyöräteitä metsienkin läpi. Ainakin Tampereella näin näkyy olevan.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Yksikään valtio, joka tuntee tarvitsavansa ydinaseita, ei lue kansainvälisiä sopimuksia eikä välitä mitä muu maailma sanoo.

Marko Parkkola

Asioiden kriminalisointi estää rikokset. Eiku mites se menikään.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Kyllähän toki nuo fuusioaseet voisi kieltää ja siirtyä nyrkkeilykehään kun on selvitettävää. Kehät eivät tosin mahtuisi edes koko planeetalle. Valitettavasti tuo hirmuinen fuusioenergia keksittiin jo yli 13 miljardia vuotta sitten, ja oli vain ajan kysymys kun joku älypää valjastaisi sen omiin tarpeisiinsa. Valitettavasti tämä keksintö tapahtuikin sitten universumin pölhöimmällä planeetalla, Telluksella. Fuusiosta olet sinä tullut, ja fuusioon kantamasi atomisi hukkuvat, viimeistään silloin kun keskustähtemme turpoaa ihan läskiksi muutaman tuhannen miljoonan vuoden päästä. Jännän äärellä aina vaan, mutta matka on ilmainen ;O

Käyttäjän TonyPeltonen kuva
Tony Peltonen

Niin, mutta kun maailma ei toimi allekirjoitetun säännön mukaan. Asekehittely nostaa olkapäitä ja kiertää kaikki tämmöiset höpötykset. Valtiot voivat tämmöisiä kirjoittaa, mutta kukaan ei niitä noudata.

Niin kauan kun ihmisellä on oikeus olla eri mieltä, niin rauha on illuusio. Laittomat ydinaseet piilotettaisiin vain paremmin.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Kiellot eivät koskaan ole estäneet mitään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Olen monasti sanonut että sodat pitäisi kieltää.
Nyt sota tekee murhaamisen lailliseksi.

Toimituksen poiminnat