Tarjan ydinblogi Näkökulmia rauhaan ja ydinasepolitiikkaan.

On ydinasekiellon aika

Aika alkaa olle kypsä ydinasekiellolle. Toukokuun alussa Genevessä YK:n avoimessa ydinaseriisuntatyöryhmässä 126 maata esitti ydinaseiden kieltosopimuksen hyväksymistä. Tämä niin kutsuttu sopimus julistaisi ydinaseet ja kaiken niihin littyvän toiminnan laittomaksi. Kielto olisi uusi lähtökohta ydinaseriisunnalle ja ennenkaikkea poliittisen painostuksen väline. Ydinaseriisunta on pitkään polkenut paikoillaan. YK:n pysyvä aseistariisuntakonferenssi ei kahteenkymmeneen vuoteen ole edes päässyt sopuun asoista, joista tulisi keskustella.

Tällä hetkellä on käynnissä kaksi rinnakkaista prosessia. Ydinaseet elävät uutta nousukautta. Niitä modernisoidaan, uusia on kehitteillä ja ydinaseilla uhkaillaan. Ydinasemaiden turvallisuus - ja puolustuspolitiikassa ydinaseiden rooli ei ainakaan ole vähenemässä. Pikemminkin se on kasvamassa, ainakin jos luomme katseen itänaapuriin. Entinen USA:n puolustusministeri Bill Perry onkin arvioinut, että kylmän sodan jälkeen emme koskaan ole olleet näin lähellä ydiaseiskua, joko tarkoituksellista tai onnettomuuden tuomaa.

Samanikaisesti on noussut ydinaseettomien maiden kesken liike, joka korostaa ydinaseiden katastrofaalisis-inhimillisiä seurauksia ja pyrkii kieltämänn ydinaseet. Ydinasekielto ei tosin, ainakaan heti, johtaisi ydinaseiden tuhoamiseen ja ydinaseettomaan maailmaan. Se olisi kutenkin hyvä lähtökohta neuvottelujen aloittamiseksi siitä, miten ydinasevaltiot voisivat toteuttaa – ja ennenkaikkea missä aikataulussa – ydinaseista luopumisen ja niiden tohoamisen.

Kieltosopimus ei olisi mikään uusi innovaatio. Vastaava on jo olemassa niin biologisille kuin kemiallisillekin aseille. Ydinaseita koskeva ydinsulkusopimus, jonka yli 190 maata on allekirjoittanut, edellä mainituista sopimuksista poiketen sallii aseet viidelle maalle (Kiina, Ranska, Iso- Britannia, Venäjä ja Yhdysvallat) kuitenkin edellyttäen, että ydinaseiden poistamisesta aktiivisesti neuvotellaan. Neljä maata, joilla kaikilla on ydinase, ovat lisäksi jättäytyneet täysin sopimuksen ulkopuolelle. Nämä maat ovat Intia, Israel, Pakistan ja Pohjois- Korea.

Yksikään ydinasevaltio ei osallistunut yllämainitun työryhmän kokoukseen. Ne ovat boikotoineet niin kokousta kuin koko keskustelua ydinaseiden inhimillisistä seurauksista. Tai kuten Ranskan edustaja eräässä yhteydessä totesi: ”Me tiedämme ydinaseiden käytön katastrofaaliset seuraukset. Juuri siksi pelote toimii.” Kokouksesta ja keskusteluista poisjääminen on kuitenkin osoitus hemostuneisuudesta. Voivatko ydinaseettomat maat todella saada aikaan kieltosopimuksen?

Kieltoon on kuitenkin vielä matkaa. Edes ydinaseettomat valtiot eivät ole yhtenä rintamana kiellon takana. Monet valtiot, Suomi muiden mukana, ovat sitä mieltä, että kieltoa ei voi hyväksyä ilman että ydinasevaltiot ovat siinä mukana. Erityisesti maat, joilla itsellä ei ole ydinaseita, mutta joita USA.n ydinaseet suojaavat (muun muassa Nato-maat, Australia, Japani) suhtautuvat kieltoon varauksella. Puolan edustaja totesikin kokouksessa, että ydinasekielto heikentäisi tämän hetkistä turvallisuustilannetta!

Ennen kuin itse ydinasevaltiot lähtisivät kiellon taakse, vaaditaan vähintään ydinaseisku tai vahingossa laukaisu, jotta poliitikot ja kansalaiset heräisivät keskustelemaan siitä, lisäävätkö ydinaseet inhimillistä turvallisuutta vai heikentävätkö ne sitä. Maailmassa on tällä hetkellä n 16000 ydinasetta, tuhannet niistä ovat välittömässä laukaisuvalmiudessa. Hälytyksen jälkeen päättäjillä on vain muutama minuutti aikaa päättää, onko kyseessä todellinen isku vai virhe järjestelmissä.

Kieltosopimus on tärkeä ja välitön ensiaskel ydinaseista luopumiseen. Sen jälkeen voidaan aloittaa neuvottelut siitä, miten se käytännössä tapahtuu ja miten todennetaan, että mikään maa ei kuitenkaan salassa hanki näitä koko ihmiskunnan kannalta tuhoisia aseita. Välitön toive on, että avoimen työryhmän kokous, jonka jatkokokous on elokuussa, suosittelisi YK:n yleiskokoukselle, että se asettaisi neuvottelukokouksen kieltosopimuksesta jo vuonna 2017. Pidämme peukkuja!

Tarja Cronberg
Suomen Rauhanliiton pj

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Mikä olisi kieltosopimuksen merkitys ilman ydinasevaltojen mukanaoloa?

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Muistat varmaan "rauhanohjukset" Neuvostoliiton osalta. Adressi,jolla kerättiin nimet edustajistoilta kuului; Ei Naton ydinaseille. Kohde oli Pershing-ohjukset Länsi-Saksassa. Ainoastaan LTTK:n ylioppilaskunta ei yhtynyt addressiin, katsoimme oikeaksi tekstiksi Ei Naton ja Varsovanliiton ydinaseille.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Mitähän muuta epärealistista voisi lisäksi esittää?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Helppoa kieltää semmoinen jota itsellä ei ole.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Tarja Cronberg tekee arvokasta työtä.
Kiitos siitä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Siis arvokasta TYÖTÄ..kannattaa kuitenkin muistaa JA TOSI vankasti ETTÄ SUOMI ei ole mikään neuvostoliiton aLUSMAA ,KUTEN VIRO.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Näin on. Tarja Cronberg on todellinen visiönääri ja tekee äärimmäisen tärkeää työtä ihmiskunnan selviytymisen puolesta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ja mikä olisi moisen kiellon vaikutus?
Jos nykyiset ydinasevaltiot, ne joille se sopimusten mukaan on sallittua, ydinaseistaan luopuisivat, se jättäisi monopolin niille maille, jotka eivät sopimuksista ja kielloista piittaa. Tehokkaamman kiristysvaltin lahjoittamista on vaikea kuvitella. Ja kun vataiskun vaara poistuisi, näiden maiden kynnys ydinaseiden käyttöön laskisi. Jos ydinsodan vaaraa halutaan lisätä, tuo on epäilemättä tehokas tapa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Varmaankin Kim Yung Un lopettaisi heti ydinaseohjelman tuollaisen kiellon jälkeen!

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Samoin Israel joka puuttuu listasta.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Missä ?? 0vat nyt ne 50 000 espanjalaista nuorta joita piti raijata suomeen ..???Työvoimapulan ynm.nimissä?

Olisi kiva saada jotakin vastausta ,kun satuitte olemaan työministeri aikana ,jolloin aloitettiin suomessa "systeemit"

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ydinaseettomien valtioiden tulisi liittoutua sotilaallisesti ja hyökätä salamasodalla ydinasevaltioiden kimppuun ja ottaa haltuunsa niiden ydinaseet ja sitten tuhota ne lopullisesti.

Rauhan ja ydinaseettoman maapallon vuoksi mikään teko ei voi olla kielletty tai mikään uhraus olla liian suuri.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuulostaa haasteelliselta manööverilta. Maailmassa koottaisiin sotilaallinen koaliitio, joka hyökkäisi samanaikaisesti yllättäen USA:n, Venäjän, Kiinan, Ranskan, Iso-Britannian, Intian, Israelin, Pakistanin ja Pohjois-Korean kimppuun tuhoten kyseiset valtiot.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#13
Tuo oli huulenheittoa ja piruilua. Eikös ollutkin?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Rauhan ja ydinaseettoman maapallon vuoksi mikään teko ei voi olla kielletty"

Eli rauhan puolesta kannattaa sotia?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Rauhan, erityisesti ikuisen rauhan vuoksi ihmiskunnan kannattaa käydä se kaikista maapallon sodista viimeiseksi jäävä sota, jonka jälkeen ydinaseita ei enää ole olemassa.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Ihan totta Tarja, kuinka ja millä intensiteetillä yritit työministerinä ollessasi parantaa työttömien asemaan työttömän omasta näkökulmasta katsoen.

Toimituksen poiminnat