Tarjan ydinblogi Näkökulmia rauhaan ja ydinasepolitiikkaan.

Kuka pelkää Pohjois-Koreaa?

Onko Pohjois- Korea tehnyt ydinkokeen vetypommilla? Ehkä, kyseessä voi myös olla koe nk vahvistetulla ydinaseella. Suurin ongelma ei kuitenkaan ole siinä, mikä pommi oli kyseessä. Todellinen ongelma on siinä, että emme tiedä. Pohjois-Korean ydinaseet ovat kansainvälisen yhteisön ulottumattomissa. YK:n turvaneuvosto on kieltänyt ydinkokeet Pohjois-Koreassa. Kielto on kaikunut kuuroille korville. Kansainvälinen yhteisö on eristänyt maan ja määrännyt pakotteita - ilman suurtakaan vaikutusta.

Pohjois-Korea irrottautui ydinsulkusopimuksesta v 2003. Ydinsulkusopimus säätelee maailman ydinaseita. Viidellä valtiolla (Kiina, Iso-Britannia, Ranska, USA ja Venäjä) saa olla ydinaseita, muilla sopimuksen allekirjoittaneilla mailla ei. Sopimuksen ulkopuolelle on jättäytynyt Israel, Intia ja Pakistan, joiden ydinaseiden hallussapitoa ei säätele mikään. Tähän joukkoon Pohjois- Korea liittyi v 2003 ja on sen jälkeen tehnyt kolme koetta ydinaseilla ja testannut myös keskimatkan ohjuksia. Tänään arvioidaan, että maalla on 6-8 ydinasetta, mutta ei vielä ydinaseistettuja ohjuksia.

Iran, jonka epäiltiin kehittävän ydinaseita, kanssa saatiin aikaan sopimus viime vuonna. Iran, joka aina on ollut ydinsulkusopimuksen jäsen eikä ole edes uhannut eroavansa, on ollut kansainvälisen huomion keskipisteessä. Sitä ovat uhanneet sekä Israel että USA sotilaallisella iskulla. Maa on  ollut lähes täydellisessä kauppasaarrossa. EU on kuitenkin jaksanut koordinoida neuvotteluja yli 12 vuoden ajan. Sopimus saatiin aikaan. Miksei Pohjois- Koreassa ole saatu aikaan vastaavaa?

Syitä on useita, mutta tärkein on se että Pohjois-Korea kehitti salassa ydinaseen. USA on uhkaillut maata ydinaseella, jolloin Pohjois-Korea on katsonut turvallisuutensa vaativan pelotteen. Kun kansainvälinen yhteisö havahtui, oli liian myöhäistä. Neuvotteluja on käyty, mutta tuloksetta. Kukaan ei uskalla uhkailla ydinaseen omaavaa maata sotilaallisin iskuin. Pakotteita on sovellettu, mutta Kiina, joka pelkää sekasortoa Korean niemimaalla, pitää kuitenkin maan hengissä.

Ei ole todennäköistä, että maa luopuu ydinaseistaan. Ydinaseisiin liittyy tänä päivänä arvovaltaa. Kuka huomioisi Pohjois-Korean, jollei sillä olisi ydinasetta? Ydinase on myös diktaattorille, joka pelkää että maan asioihin puututaan, tae siitä, että näin ei käy. Kaksi diktaattoria on jo syrjäytetty sen jälkeen kun he luopuivat ydinaseohjelmistaan: Irakin Saddam Hussein ja Libyan Gaddafi. Heidän kohtalomsa todistaa. valitettavasti, että maailman diktaattoreiden kannattaa hankkia ydinase, se on paras turvamies.  Ydinteknologian levitessä yhä laajemmalle, on ydinohjelma mahdollinen yhä useammalle, myös köyhälle maalle.

Mitä olisi tehtävissä? Ydinaseet tulisi kieltää kaikilta mailta on vaatimus,  jota ovat esittäneet monet kansalaisjärjestöt.  Myös monet ydinaseettomat valtiot ovat aktiivisesti ajaneet asiaa, Euroopassa Irlanti ja Itävalta. Yli 120 valtiota on jo allekirjoittanut nk. Humanitäärisen vetoomuksen, jossa tuomitaan ydinaseet ja vaaditaan niistä luopumista. Yli 100 valtiota kuuluu jo niin sanottuihin ydinaseettomiin alueisiin, jossa maat keskenään ovat päättäneet että eivät hanki ydinaseita. Afrikka, Etelä-Amerikka ja Keski-Aasia ovat jo ydinaseettomia alueita. Eurooppa ei.

Ydinaseista luopumista vastustavat kaikki viisi "laillista" ydinasevaltiota, huolimatta siitä että ydinsulkusopimuksen allekirjoittaessaan ne sitoutuivat ydinaseriisuntaan. Aseet kuitenkin ovat  lisääntymässä ja vanhoja modernisoidaan. Näinollen ne puolestaan rikkovat sopimusta ja omalta osaltaan murentavat sen uskottavuutta. Vaikka ydinaseetonta maailmaa ei heti olekaan näköpiirissä, on sen oltava mahdollinen. Maailma, jossa on yhä useampia Pohjois-Koreoita on liian vaarallinen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Miksi tarvitsee pelkonsa kanssa mennä niin kauas?

Itärajalle ei ole kuin kävelymatka.

Tapani Lahnakoski

Juuri sanoit, että Pohjois-Korean ydinaseet ovat kansainvälisen yhteisön ulottumattomissa. Kannatatko siis tilannetta, jossa Pohjois-Korea on ainoa ydinasevaltio?

Yhtä hullua kuin EU:n ilmastopolitiikka. Se pyrkii vähentämään päästöjään hinnalla millä hyvänsä siirtämällä päästönsä kaukoitään, jossa nämä päästöt ovat todella likaisia.

Hölmöjä riittää tässä maailmassa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Aivan oikea havainto. Jos USA, Iso-Britannia ja Ranska, joissa on varsin vakaat ja vastuuntuntoiset hallitukset, luopuisivat ydinaseista, jäljelle jäisivät epävakaammat ja epäluotettavammat valtiot, jotka samalla vapautuisivat vastaiskun pelosta. Kylmän sodan aikana kauhun tasapaino säästi meidät ydinsodasta. Sen jälkeen, kun ainoiksi ydinaseiden omistajiksi jäisivät niitä salassa valmistaneet ja vanhoja varastojaan piilotelleet valtiot, riski ydinaseiden käytöstä kasvaisi kirjaimellisesti räjähdysmäisesti. Tämän vuoksi blogikirjoituksessa esitetty ehdotus on vähintäänkin vastuuton tai jotakin pahrmpaa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Vakaa ja vastuuntuntoinen" USA on ainut valtio, joka on tehnyt ydinaseella hirvittävän joukkotuhonnon. Kannattasiko ensin ajatella mitä kirjoittaa?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #12

Ilmeisesti Lintunen sitten pitäisi tavoiteltavana asiana Pohjois-Korean ydinasemonopolia, mahdollisesti Putinin piiloitetuilla pommeilla terästettynä. Ehkä nyt kannattaisi kuitenkin vähän ajetella mitä toivoo.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Totta, että ydinaseet ovat potentiaalinen uhkatekijä, mutta kun on kykyjä rakentaa moinen, niin on parempi, että ne aseet ovat vastuulisissa käsissä, kuten Yhdysvalloilla, Ranskalla ja Iso-Britannialla kuin että ne olisivat Pohjois-Korean kaltaisella arvaamattomalla roistovaltiolla.

Ja monet ydinasevaltiot ovat myös vähentäneet ydinaseistustaan huomattavasti, ja ydinase on useimmille valtioille, jopa Venäjälle, ihan vihoviimeinen keino ratkaista vakava sotilaallinen ongelma.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

P-Korea tulisi ajaa alas ja sulauttaa etelään,-kansa on syönyt ruohoa vuosikymmeniä,miksiköhän"kansainvälinen yhteisö"katsoo sormien läpi kaiken,,,,myös ydinaseen kehittelyn !

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kyllä Pohjois-Korea on niin järjetön maa, "Kimilandia", että vain sen ydinpommeihin kantaa ottaminen on aivan olematonta. Yksittäisenä asiana tietenkin iso, mutta pitäisi katsoa kokonaisuutta.

Kansaa kuolee nälkään ja tauteihin kuin kärpäsiä, elintarvikepula on ajoittain valtaisa, mutta aseisiin löytyy kyllä varoja. Kuka maata uhkaa? Ei kukaan!! Voiko ydinpommia syödä?

Kimien verinen dynastia pitää kansaa vallassaan piikkilangoin, konekiväärein, miinoin ja kaikenlaisin muin tappovälinein. Maasta paetaan kuitenkin esteistä huolimatta henkensä kaupalla.

Pakkotyöleirille joutuu yhdestä väärästä sanasta. Ilmiantojärjestelmä on järkyttävä.

Johtaja teloituttaa rakastajattariaan ja pienempiä johtajia omin päähänpistoin konekivääreillä, ja suuremmillakin aseilla. Kansan on pakko lapsista alkaen katsella teloituksia. Että oppisivat pysymään kurissa.
Hänelle haetaan yksityiskoneella ruokaa mielihalujen mukaan ympäri maailmaa. On lukuisia asuntoja ja "lohtutyttöjä" koulutetaan johtajan tarpeisiin. Autotallit ovat täynnään luxusautoja. Länsimainen elokuvatuotanto on vain häntä varten jne...jne...

Jos tällaisen hallinnon sallitaan olla nykyaikana olemassa, niin heikolta näyttää tältäkin osin ihmiskunnan tulevaisuus. Rauhanjulistuksilla ja ruoan ja lääkkeiden kuskaamisella maahan ei näytä olevan diktatuuriin minkäänlaista vaikutusta. Nauravat länsimaiden johtajille!

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Pertti Rampanen on nyt lukenut liian paljon Valittuja Paloja. Pieni tauko rauhoittaisi pahimmilta ylilyönneiltä.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Valittuja Paloja en ole vuosikymmeniin lukenut, mutta mm. seuraavat Pohjois-Koreaa käsittelevät kirjat kylläkin; niitä on useita muitakin:

Blaine Harden: Leiri 14:pako Pohjois-Koreasta"
Eunsun Kim : "Pohjois-Korea:yhdeksän vuoden pakomatka helvetistä"
Barbara Demick : "Suljettu maa: elämää Pohjois-Koreassa"

Suosittelen niiden lukemista Sinullekin Rauno Lintunen. Pravda ei kerro totuuksia, sillä se palaa tulessa.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Ongelma on se, että ydinaseteknologia on saavuttamassa Youtube-tason, eli kuka tahansa voi kohta rakentaa ydinpommin. Se pelottaa!

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Tekniikka on ollut helppoa jo pitkään, mutta fissiilin materiaalin hankkiminen ei. Siihen ei ole kuin valtioilla varaa.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Eikös joskus ole tehty tutkimus, että ydinase on varsin helppo valmistaa? Tosin osa materiaaleista taitavat olla vähän vaikeampia hankkia, ainakaan rehellisisesti. Uraania tai plutoniumia ei vissiin ihan joka rautakauppasta löydy.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Jos PK on tehnyt kokeen vetypommilla, niin se on ollut ainakin sitten epäonnistunut. Magnitudi oli täsmälleen sama, kuin edellisissäkin kokeissa.
Ja pientä vetypommia ei ole, fysiikka estää.

Amerikkalaisten ydinvoimalat ovat poltelleet nyt vuosia Venäläisiä ydinaseita. Tuhansia semmosia.

Pohjois-Korealla tuskin on montaa ydinasetta. Yleensä pommi rakennetaan suoraan uraanista fuugaamalla, mutta se on todella kallis menetelmä. Rikkaiden maiden hommia. Vanhanaikaiset RBMK ja Magnox reaktorit pystyvät kanssa fissiilin materiaalin tuottoon, kun ne modifioidaan tekemään sitä. Nykyaikaiset kaupalliset reaktorithan ei pysty tuottamaan pommimateriaalia, koska Pu-240 pilaa sen. PKlla on yksi 5MWn Magnox, joka on todella pieni.

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Äskettäin tilasin joitakin pieniä mutta tarpeellisia komponentteja jotka liittyvät tavalliseen radiotekniikkaan, (radioastronomiaan) englannista. Jouduin allekirjoittamaan pitkiä vaakutteluja, jotka sisälsivät mm. seuraavaa tekstiä:

”If you have any information suggesting that the commodities of this proposed order will be used in the design, development, production or use of nuclear, chemical or biological weapons or ballistic missiles or in facility engaged in such activities then it requires prior authorization …. and you are strongly urged to notify us with the details in advance.

This quote is not applicable for distribution to the following Embargo /Restricted countries and/or any entity of the U-S Dept. of Commerce denials list: Iran, Iraq, Libya, Cuba, North Korea, Syria and Sudan.”

En siis rakenna atomipommeja eikä ballistisia ohjuksia, mikä nyt olkoon kaikkien tiedossa! Ei tämä sama firma ole aikaisempina vuosina tällaisia juhlallisia vaakutteluja vaatinut.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Pohjois-Korean ydinaseet ovat kansainvälisen yhteisön ulottumattomissa."

Niin ovat, sillä Pohjois-Korea ei ole mukana ydinsulkusopimuksessa. Mutta ei sopimuksen piirissä ole Israelkaan, jolla on ydinaseita.

Miksi kansainvälinen yhteisö ei ole tuominnut Israelia ja vaatinut ydinaseiden hävittämistä? Miksi Israel ei ole niskottelun seurauksea kauppasaarrossa?

pekka numminen

"Miksi kansainvälinen yhteisö ei ole tuominnut Israelia ja vaatinut ydinaseiden hävittämistä? Miksi Israel ei ole niskottelun seurauksea kauppasaarrossa?"

Rauno, kuten tiedät "kansainvälinen yhteistö" = turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat.

On poikkeuksellista, että "kansainvälinen yhteistö" puuttuu voimakkaasti minkään maan asioihin. Iran omalla toiminnallaan menetti sekä Venäjän että Kiinan tuen, joten nämä maat eivät enää "suojelleet" sitä "kansainväliseltä yhteisöltä".

Israel on tukevasti "kansainvälisen yhteisön" (erityisesti USA) suojelema, mutta sillä on riittävän hyvät välit myös Venäjän ja Kiinan kanssa. Pelko islamia kohtaan yhdistää mukavasti Israelin, Venäjän ja Kiinan pitkän aikavälin tavoitteita.

Israel ei ole osallinen muslimien vihanpitoon (sunni vs shiia), lisäksi Israelin suuri sotilaallinen voima suojaa sitä opportunistisilta sotilasselkkauksilta. Esimerkiksi ISIS järjestön sanotaan pelkäävän vain Israelia. Tämä on varmaankin totta osittain sotilaallisesta voimasta, siainnista lähialueella ja valmiudesta väkivaltaan ja siviiliuhreihin.

Yksikään arabimaa tuskin pelkää, että Israel jonkin hullumman johtajan alaisuudessa käyttäisi ydinasetta arabimaata vastaan, mutta sama luottamus ei ole esimerkiksi Saudi Arabiassa Irania kohtaan. Iranin ydinaseettomuus ei siis ole sunnimuslimien/sunnimaiden näkökulmasta verrannollinen Israelin vastaavaan. Sunnimuslimit, Israelin tavoin, ovat voimakkaasti ajamassa ydinaseetonta Irania.

Iranin tarve/halu ydinaseeseen on osittain perusteltu, sillä sen (sunni-) naapurilla Pakistanilla on ydinase ja muita naapureita ovat pysyvästi romahtanut huume/terroristivaltio Afganistan ja ISIS järjestön osittain miehittämän Irak. Iranilaisilla (shiioilla) on perusteltu syy pelätä sunneja, erityisesti wahhabilaisia/salafistisia sunneja/saudeja.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Kiina, Iso-Britannia, Ranska, USA ja Venäjä ovat ydinasevaltioita.
Minun on vaikea kuvitella, että jokin valtio hyökkäisi esim USA;han. Siis mitä varten he tarvitsevat ydinasetta, sama pätee myös Venäjään. Miksi eivät luovu niistä?
Niin kauan kun joillakin mailla on ydinaseita, niin sama oikeus pitää olla kaikilla muillakin valtioilla heidän niin halutessaan.
Tässä asiassa mainitut viisi suurvaltaa voivat mennä itseensä, ja näyttää muulle maailmalle esimerkkiä hävittämällä ydinaseet pois. Vai onko joidenkin valtioiden turvallisuus oikeutetumpi kuin toisten?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Mikä maa hyökkäisi millään aseilla Pohjois-Koreaan? Ei kukaan! Mitä siellä olisi niin tavoiteltavaa? Mikä autuus maassa koittaa kansalle ydinaseen myötä? Leipää siellä tarvitaan ei järjetöntä aseistusta.

Olen kyllä samaa mieltä, että ydinaseet saisi hävittää. Mutta ihmisen vallanhimoisuuden ja epäluottamuksen toisiaan kohtaan tiedostaen näitä(kään) aseita ei tulla vuosisatoihin hävittämään kokonaisuudessaan. Raamatullisuus sikseen.

Israel tarvitsi aikoinaan ydinaseen pelotteena ja viimeisenä turvana kun Arabimaat uhkasivat ajaa kansan mereen. Nykyisin maa tuskin ydinasetta tarvitsisi. Arabit eivät mahda Israelin armeijalle enää mitään.

Viimeiseen lauseeseesi vastaan: ei ole.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Onko Pohjois-Korealla todella ainekset vetypommiin on oma messunsa, mutta tässä on hyvä muistaa, että vetypommi on melkoinen jytky. Hiroshiman 15 kilotonnin atomipommin täystuhon säde oli vajaat 2 km (11,4 km²), kun 10,4 megatonnin vetypommin täystuhon säde olisi noin 29 km (2670 km²). Vertailuna olkoot Helsingin pinta-ala 185 km² ja Uudenmaan maakunnan noin 9000 km².
http://internacional.elpais.com/internacional/2016...

Toimituksen poiminnat